Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 750 g dyni (gramatura miąższu po usunięciu pestek i skóry)
- 200 ml śmietany
- 50 ml mleka
- 20 g parmezanu (lub innego sera)
- 4 łyżki oliwy/oleju
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek
- świeża bazylia
Wykonanie
Mięso kroimy w drobną kostkę, a dynię w większą.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy ząbek czosnku, po chwili dodajemy mięso, wsypujemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Smażymy około 3-5 minut - aż kolor powierzchni mięsa nie zmieni się z różowego w biały.
Dodajemy dynię i smażymy jeszcze około 5 minut.
Naczynie żaroodporne nacieramy delikatnie łyżką oliwy. Wsypujemy podsmażone mięso z dynią. Śmietanę mieszamy dokładnie z mlekiem i zalewamy całość powstałą miksturą. Kroimy bazylię i posypujemy danie nią i startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 60 minut (aż szynka zrobi się miękka).
Wyciagamy... i gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz