czwartek, 2 października 2014

Złocista zapiekanka

Jesień, ach jesień! Z czym kojarzy mi się ta pora roku? Oczywiście z dynią! Od kilku lat to wspaniałe warzywo całkowicie zdominowało moją kuchnię w jesiennym okresie. Sezon dyniowy rozpoczynam w tym roku pyszną i prostą zapiekanką. Danie nie jest nisko kaloryczne (566/porcję), ale na pewno to zdrowa i pożywna propozycja. Podana gramatura starcza na 4 porcje  :)

Składniki:
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 750 g dyni (gramatura miąższu po usunięciu pestek i skóry)
  • 200 ml śmietany
  • 50 ml mleka
  • 20 g parmezanu (lub innego sera)
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • świeża bazylia





Wykonanie

Mięso kroimy w drobną kostkę, a dynię w większą.




Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy ząbek czosnku, po chwili dodajemy mięso, wsypujemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Smażymy około 3-5 minut - aż kolor powierzchni mięsa nie zmieni się z różowego w biały.




Dodajemy dynię i smażymy jeszcze około 5 minut.


Naczynie żaroodporne nacieramy delikatnie łyżką oliwy. Wsypujemy podsmażone mięso z dynią. Śmietanę mieszamy dokładnie z mlekiem i zalewamy całość powstałą miksturą. Kroimy bazylię i posypujemy danie nią i startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 60 minut (aż szynka zrobi się miękka).


Wyciagamy... i gotowe! Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz