- 20 płatów lazani (może być canneloni)
- 500 g miąższu dyni
- 300 g szynki wieprzowej
- 100 g szpinaku
- 4 pomidory (700g)
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 20 dg parmezanu
- oregano
- sól
- pieprz
- czosnek
- pieprz cayenne
- kolendra
- curry
- bulion (w moim przypadku z kostki)
Wykonanie
Na oliwie przysmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku i bardzo drobno posiekane mięso. Zalać całość 0,5 szklanki bulionu i dusić około 20 minut. Mięso musi stać się miękkie.
Dodać pokrojoną dynię i doprawić solą, pieprzem, kolendrą, curry. Dusić około 10-15 minut. Dodać szpinak, poddusić chwilę, aż szpinak zmięknie. Całość odcedzić i lekko zblendować.
Pokroić pomidory. Wrzucić je na patelnię, doprawić oregano i pieprzem cayenne i poddusić, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Można użyć blendera, ale nie mielić za mocno, by nie zrobić papki.
Płaty lazani gotować partiami we wrzącej wodzie. Na brzegu każdej układać łyżkę nadzienia i zawijać roladki.
Na dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy.
Na sosie układać roladki.
Ze śmietany, jajek, odrobiny mleka, soli, pieprzu, oregano i parmezanu przygotować sos.
Polać sosem roladki.
Przykryć, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ściągnąć przykrycie i piec ponownie jeszcze 5-10 minut, żeby roladki się zrumieniły.
UWAGI
Zamiast wieprzowiny można oczywiście dodać kurczaka. Skróci to czas duszenia mięsa i nie trzeba dodawać bulionu. Można też mięso zastąpić serem pleśniowym albo dodać go dodatkowo ;)
Jedna lazanka ma około 146 kalorii. Proporcje podałam na 5 porcji po 4 sztuki ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz