piątek, 3 października 2014

Jesienne roladki

Składniki:

  • 20 płatów lazani (może być canneloni)
  • 500 g miąższu dyni
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 100 g szpinaku
  • 4 pomidory (700g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 20 dg parmezanu
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • pieprz cayenne
  • kolendra
  • curry
  • bulion (w moim przypadku z kostki)


Wykonanie

Na oliwie przysmażyć wyciśnięte 2 ząbki czosnku i bardzo drobno posiekane mięso. Zalać całość 0,5 szklanki bulionu i dusić około 20 minut. Mięso musi stać się miękkie.



Dodać pokrojoną dynię i doprawić solą, pieprzem, kolendrą, curry. Dusić około 10-15 minut. Dodać szpinak, poddusić chwilę, aż szpinak zmięknie. Całość odcedzić i lekko zblendować.



Pokroić pomidory. Wrzucić je na patelnię, doprawić oregano i pieprzem cayenne i poddusić, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Można użyć blendera, ale nie mielić za mocno, by nie zrobić papki.





Płaty lazani gotować partiami we wrzącej wodzie. Na brzegu każdej układać łyżkę nadzienia i zawijać roladki.





Na dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy.





Na sosie układać roladki.





Ze śmietany, jajek, odrobiny mleka, soli, pieprzu, oregano i parmezanu przygotować sos.





Polać sosem roladki.


Przykryć, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ściągnąć przykrycie i piec ponownie jeszcze 5-10 minut, żeby roladki się zrumieniły.







UWAGI

Zamiast wieprzowiny można oczywiście dodać kurczaka. Skróci to czas duszenia mięsa i nie trzeba dodawać bulionu. Można też mięso zastąpić serem pleśniowym albo dodać go dodatkowo ;)
Jedna lazanka ma około 146 kalorii. Proporcje podałam na 5 porcji po 4 sztuki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz